apr 02

Wifi met cake – dag 55

door in Nieuw-Zeeland

Aangezien we relatief kort in Nieuw-Zeeland verblijven en we zoveel mogelijk van dit land willen zien, zitten we geregeld een hele dag in de auto. Urenlang filosoferen over de belangrijke zaken in het leven (ook wel ouwehoeren) wisselen we af met pauzeren op willekeurige mooie punten langs de weg. Tijdens onze rit vanaf Kaikoura zagen wij plots enkele zeehonden langs de kust voor ons poseren. Een handrembochtje later liepen we langs een watervalriviertje, waar twee dozijn van die dolblije knapen koprollen aan het maken waren. De Chinees in mij kwam naar boven en met 32 nieuwe foto’s sprongen we weer in de auto. Dezelfde middag en avond hebben we nog wat hotspots bekeken in het bovenste puntje van het zuidereiland: Pupu Springs, Farewell Spit, Cape Farewell en Wharariki Beach. Om 21:15 stonden de pannen op het vuur en even later werd een heerlijk broodje worst met aangebrande aardappelschijfjes geserveerd.

Bij deze een officiële oproep aan alle chefkoks onder jullie: wie weet hoe aardappeltjes gebakken moeten worden? Hoog vuur? Laag vuur? Elk schijfje los omdraaien? Handleidingen zijn welkom!

De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren gegaan om het National Park van onze oude Nederlandse vriend, Abel Tasman, te bezichtigen. De wandelroute door de bergen gaf ons een uitzicht op Golden Bay, een prachtig goud-geel strand. Na een werkdagje van 9:00 tot 18:00 zat de wandeling er alweer op en gingen we op weg naar ons volgende hostel in Nelson, waar een verassing op ons wachtte: gratis wifi én kokoscake! De fatsoensnormen die ons in Nederland waren bijgebracht, zijn inmiddels allang verdwenen. E-mail, Facebook, WhatsApp en zeven stukken cake zorgden ervoor dat we om 4 uur ‘s nachts eindelijk besloten naar bed te gaan.

Vrijdag hebben we onze auto op de ferry geparkeerd en zo kwamen we op het noordereiland. We kwamen aan in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, waar we eindelijk weer eens zijn wezen stappen! Een geweldig uitgaansleven, wat we in dit land nog niet eerder zijn tegengekomen, was voor ons genoeg reden om ook zaterdagavond de stad in te gaan. Een biertje van acht dollar in één van de clubs deed ons de tweede avond wel besluiten het indrinken wat serieuzer aan te pakken. Om de Nieuw-Zeelandse cultuur helemaal tot ons te nemen, zijn we naar een museum en een rugbywedstrijd geweest! Ondanks onze geringe kennis van rugby kregen we dankzij het schreeuwende publiek bijna een idee wanneer er een goede actie werd gemaakt!

Gisteren hebben we tijdens onze rit naar Tongariro National Park verschillende Lord of the Rings spots bekeken (o.a. Rivendel) en vandaag gaan we de Mount Doom beklimmen! Inmiddels zijn we Nederland bijna helemaal vergeten, want nu de Venco schoolkrijt op is, moeten we het volledig hebben van de Wilhelmina pepermunt. Misschien moeten we binnenkort toch maar Hollandse bruine bonen of Fries roggebrood uit het Europese schap trekken!

16 reacties op “Wifi met cake – dag 55”

 1. Van Pappa:

  De dag kan niet beter begonnen worden, dan het lezen van een update! Voor wat betreft de aardappels: met veel boter/olijfolie, middelhoog vuur en de ‘pannenkoekenmove’ moet het helemaal goed komen.

  Geplaatst op 03. apr, 2012 om 07:29 #
  • Van Rob:

   Heb zojuist je bericht uit de spambox gevist. Je e-mailadres eindigde met @gmai.com en dat kon uiteraard niet door de beugel, jij schavuit!

   Bedankt voor je tip, ben benieuwd hoe onze volgende dosis aardappelschijfjes uit de pan gaat komen! De tosti’s gaan me trouwens prima af. Kan ook haast niet anders na jou in Tilburg aan het werk gezien te hebben!

   Geplaatst op 10. apr, 2012 om 11:58 #
 2. Van Lida:

  Men neme een pan, laat de boter heet worden (niet te heet) gooi er piepertjes in en zet het vuur lager. Geleidelijk bakken is de kunst! Eet smakelijk.

  Trouwens, wat een mooie foto’s weer! Wij genieten gewoon mee:)

  Geplaatst op 03. apr, 2012 om 09:18 #
  • Van Rob:

   Hmm, misschien lukt dit als we een keer een pan mét anti-aanbaklaag vinden. De afgelopen keer hebben we, met jouw tips, letterlijk anderhalf uur aardappeltjes gebakken. De volgende poging gaan ze in de oven. Daar nog tips voor?

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 11:01 #
   • Van Lida:

    Eén vraagje nog… jullie koken de aardapeltjes toch wel eerst? Dat is de grootste truc, het lijkt langer te duren maar is zo gefikst!
    En nee, geen ervaring met ovenfriet.

    Geplaatst op 11. apr, 2012 om 14:35 #
    • Van Rob:

     Dat is een bere goede tip! Die gaan we binnenkort proberen. Hoe lang moeten ze ongeveer koken?

     Geplaatst op 12. apr, 2012 om 08:31 #
     • Van Lida:

      Als je ze eerst in schijfjes snijdt is een paar minuutjes al voldoende. Maar… wist je dat je ze ook gekookt al kan eten :)

      Geplaatst op 16. apr, 2012 om 21:06 #
     • Van Rob:

      Ha, da’s een goede! Ik ga het snijden-koken-bakken binnenkort uitproberen!

      Geplaatst op 18. apr, 2012 om 02:07 #
 3. Van Peter:

  Haha de studentenversie:

  Wat olie erbij tiefen (zorg dat er genoeg in zit.. eetlepel of 4 a 5.. niet geweldig gezond maarja het blijft de studentenversie hehe).. vuur goed hoog zetten, goed warm laten worden (net voordat de olie begint te spetteren), aardappelen erbij.. en je krijg ze met een knapperig gouden half gefrituurde rand :P

  ziet er weer ziek uit mannekes!

  Geplaatst op 03. apr, 2012 om 09:42 #
 4. Van Peter:

  je moet ze dan alsnog wel even in de pan laten zitten btw! maar zie je aan de kleur van die potatooooos Xx

  Geplaatst op 03. apr, 2012 om 09:43 #
  • Van Arjan:

   Oke thnx man! De studentenmanier, me like :) We hebben de laatste keer verschillende bereidingswijzen uitgeprobeerd en ik denk dat het volgende ideaal is: dun snijden, veel olijfolie en op laag vuur bakken.. Hoog vuur gaat sneller, maar is zonder anti aanbaklaag, zoals hier, niet te doen. Ben jij eigenlijk al een beetje een chef Peet? ;D

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 11:06 #
 5. Van Joke:

  Hoi Rob,

  Valt me van je tegen…. Dacht ik dat je Arjan volledig had ingewerkt met het koken en nu kan hij nog geen aardappelen bakken.
  Maar je hebt nog vier maanden.

  Leuk verslag weer!!!!!!!!!!

  Geplaatst op 03. apr, 2012 om 21:10 #
  • Van Rob:

   Nou zeg, dus ik moet de opvoeding van jouw kind verzorgen, fijn is dat! Ik stop ‘m vanavond ook wel lekker in nadat ik zijn bedverhaaltje heb verteld!

   Haha, nee hoor. Een voorbeeldige *kuch* sorry er zit iets in mijn keel – zoon heeft u opgevoed! ;)

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 11:07 #
  • Van Arjan:

   Tsjaah moeders.. Wanneer de leermeester niet zoveel talent heeft, kan de leerling ook niet optimaal presteren. Als ik thuis ben, leer ik het graag van een echte aardappelbakker :)

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 11:09 #
 6. Van Marcel van den Top:

  Als met al dat advies de aardappels de volgende nog niet ‘awesome’ zijn, weet ik het ook niet meer, alhoewel ik wel toe moet geven dat die hostelpannen niet altijd meewerken…

  Bespeur ik daar een klein beetje heimwee naar NL? Of is het alleen het verlangen naar een broodje hagelslag, stroopwafel en een lekkere vette kroket of frikadel? Heerlijk!

  Zo, dat krijg je ervan met al die mooie verhalen en kiekjes…

  Groeten heren!

  Geplaatst op 04. apr, 2012 om 16:44 #
  • Van Arjan:

   Wil je niet beginnen over frikandellen? Dat is het enige wat ik oprecht mis aan Nederland. Ik verlang echt naar een zaterdagavond met patat, American fritessaus, twee frikandel speciaal en kipnuggets!

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 11:13 #