apr 06

Verrotte eieren – dag 59

door in Nieuw-Zeeland

De inmiddels bekende wekkermelodieën begonnen maandagochtend net wat eerder te spelen dan normaal, aangezien Tongariro Crossing shuttlebusmeneer al om kwart voor 7 voor ons hostel zou staan. Toen Rob, gekleed in tweedelig trainingspak en ik, gekleed in trainingsbroek, gedegradeerd uitgaans t-shirt en vest, aankwamen bij de bus, werd ons dringend verzocht een raincoat mee te nemen in verband met de voorspelde regen. Een raincoat, dat is toch dat ding dat ik voor het formele heb meegenomen, maar waarbij ik alleen al moe word van de gedachte om ‘m aan te moeten trekken? Een busritje van drie kwartier en twee warmloopuurtjes bracht ons bij het begin van de Mount Ngaururoe, ook wel de Mount Doom uit de Lord of the Rings trilogie. Op handen en voeten kropen we omhoog door het mulle zand en de stenen. Na wat gechill in de krater van de inmiddels niet meer actieve volkaan, was het tijd om onze weg naar beneden in te zetten. Terug lopen bleek echter een vrij lompe en voornamelijk tijdrovende bezigheid. Toen we aan de linkerkant voorbij werden gestreefd door een snowboarder zonder snowboard, was een nieuwe methode om te dalen geboren: al springend en slidend waren we binnen een kwartier beneden.

In het volgende dal kwam een bekende geur onze adembuizen in waaien: verrotte eieren. Altijd goed, want dit betekent dat we richting vulkanisch water lopen. Een ogenblik later kwamen we aan bij een blauw, groen, maar toch ook oranje meertje. Om te begrijpen hoe dit ontstaat, moet je van witte lange jassen houden en minstens twee jaar in een scheikundig lab opgesloten hebben gezeten. Voor ons dus gewoon een vulkanisch meer en een goede reden om de fotoknop in te drukken. Tijdens de wandeling is ons wel opgevallen dat wij niet in het hokje ‘wandelaars’ passen. De meeste wandelaars doen een dagwandeling als deze namelijk voor het wandelen, want bij het zien van rood-oranje bergen, een kleurrijk vulkanisch meer of een uitzicht over de gehele vallei, lopen zij door alsof ze door het Nairacmuseum banjeren. De bus van 5 uur, een rijstmaaltijd met ijs toe en The Gladiator brachten deze dag ten einde.

Taupo, de bestemming van de volgende dag, is geweldig met goed weer. Met wat minder weer bleken de bibliotheek en de Pak ‘n Save, de Aldi mét goede merken, echter de hoogtepunten. Een rustig regeldagje dus en tevens een goede mogelijkheid om wat extra slaap te pakken. De volgende ochtend was het tijd om via de Huka Falls, gelegen in de grootste rivier van Nieuw-Zeeland, en de Waimungu Volcanic Valley naar Rotorua door te reizen. Dit plaatsje heeft wel wat aansluiting met Barneveld: wij staan bekend om de kippen, zij staan bekend om de geur van hetgeen kippen uitpoepen. Jullie raden het al: deze hele stad stinkt naar verrotte eieren en geloof me: dit trekt jaarlijks meer toeristen dan dat ons dorpje in zijn volledige geschiedenis heeft gehad. Na het bekijken van een natuurlijk kokende modderpoel zijn we een vulkanisch meertje ingedoken, waar geen Thaise vrouwtjes, maar de waterval een rugmassage verzorgde. Heel goed!

Gisteren zijn we doorgereden naar Matamata, waar Rob een bezoek heeft gebracht aan Hobbitton, het dorp van de Hobbits in The Lord of the Rings. Voor velen van ons een goede film, maar er zijn blijkbaar mensen die behoorlijk kunnen doordrijven. Zo komen er geregeld toeristen, volledig verkleed als elf, ork of hobbit naar Hobbitton toe. Eén van deze toeristen was met zijn twee meter tien een erg ongeloofwaardige hobbit. Er was zelfs één toerist, verkleed als elf, die alle elvenliedjes kende en de (door de schrijver van The Lord of the Rings verzonnen) elventaal schrijft en spreekt. Heeeul apart.

Aan het einde van de middag zijn we doorgereden naar Whitianga en na het zien van Buffalo Soldiers en The Da Vinci Code zijn we de manden ingedoken. Vandaag staan Hot Water Beach en Cathedral Cove op het programma!

6 reacties op “Verrotte eieren – dag 59”

 1. Van Je Buur:

  Super gaaf, het bestaat dus echt, the shire :P

  Rob, je past goed in de huisjes zo te zien, ik wist altijd al wel dat je verwant was van de hobbits ;)

  Geplaatst op 06. apr, 2012 om 10:23 #
  • Van Rob:

   Ja, super bruut man! Echt vet hoe ze dat allemaal gemaakt hebben. Negen maanden werk voor twee kartiertjes in de films. Echt bizar hoeveel tijd, geld en moeite ze in die films hebben gestoken!

   Dat huisje waar ik in stond, hadden ze speciaal voor bezoekers gemaakt, dus die is iets groter dan de rest. Zo’n beer als ik past heus niet in een écht hobbithol! ;)

   Geplaatst op 06. apr, 2012 om 10:41 #
 2. Van Ciciel:

  Hollandeurs!

  Alles goud hoor ik al wel :D

  Hahaha ik ga gewoon jullie blog kopieren en posten op onze eigen site. Zelfde ervaringen maar zo veel beter geschreven ;) Leuk om beetje te volgen, Hobbitdorp was de moeite waard? En de boot dus ook? Wij gaan over 2 dagen alweer naar Azie, ook veel zin in! Gaan jullie ook nog naar Cape Reinga? Of is de tijd op?

  Geniet van de rest van de reis, see ya!
  Groet’n uut Grunn, ook van mijn campagnon Steef

  X Ciciel

  Geplaatst op 07. apr, 2012 om 00:24 #
  • Van Rob:

   Hé Ciciel & Steef,

   Er rust wel copyright op onze teksten, maar tegen een vergoeding valt er vast wat te regelen. ;) Ik vond Hobbiton wel lachen ja! Komt natuurlijk ook doordat ik die films echt geweldig vind.

   Veel plezier in Azië! Alles lekker goedkoop, dus dat is goed voor Hollanders als ons! ;)

   Geplaatst op 14. apr, 2012 om 03:42 #
 3. Van netta hendriks:

  hé boys,
  als ik jullie was zou ik in dat water niet durven zwemmen, ziet er qua kleur niet echt gezond uit. die waterval dat ziet er beter uit alleen is dat water vaak wel erg koud. maar je moet er wat voor over hebben om de dag weer fris te beginnen niet waar?
  gr. netta

  Geplaatst op 12. apr, 2012 om 10:11 #
  • Van Arjan:

   Haha nee zo’n groen bad nodigt niet echt uit. We hebben ook niet in dat water gezwommen, maar echt schoon kun je dat andere water ook niet noemen. Er was in ieder geval amoniak voor nodig om de geur een beetje uit mijn zwembroek te krijgen haha. Helaas geen goede vervanger, maar eerder een goede reden voor een extra douche dus. Brengt het aantal wekelijkse douches al snel op vier, dus de omgeving zal er alleen maar blij mee zijn haha.

   Geplaatst op 14. apr, 2012 om 03:58 #