mei 10

Over de helft – dag 93

door in Australië

Daar stonden we dan, in Canberra, de hoofdstad van Australië. Na maandenlang ontwijken, kwamen we er nu echt niet meer onderuit: cultuur! Vrijdagavond raakten we, tijdens de barbecue op het dakterras van het hostel, aan de praat met een Australische universitaire docent. Aangezien het toch weekend was, bood de vriendelijke man ons, en nog twee jonge honden, een rondleiding door Canberra aan. Waarom ook niet? Tegen alle verwachtingen in werd zaterdag, dankzij Wikipedia-meneer, een vrij interessant dagje. Zo leerden we bijvoorbeeld dat de aboriginals de laatste jaren ook niet stil hebben gezeten in de bouw. Pal tegenover het parlementshuis staat het bewijs: de ‘Aboriginal Tent Embassy’.

Nog een leuk feitje over de buschauffeurs in Australië: ze zijn niet zo snugger. Zo wisten we al dat je in trams niet altijd een kaartje hoeft te kopen, aangezien er toch bijna nooit gecontroleerd wordt. Maar dat je geen kaartje hoeft te kopen, wanneer je bij het binnenstappen van een bus vertwijfeld naar de kaartautomaat kijkt, was toch een verrassing voor ons. Helemaal toen het op de terugweg bij een andere buschauffeur opnieuw lukte! Na een avondje stappen (lees: poolen; het blijft Canberra) mochten we ons zondagochtend opnieuw naar de Greyhoundbus begeven. Weer een ochtendje met heuse stress, want we werden steeds naar een ander busstation toegewezen. Gelukkig was de koffie van de buschauffeur nog niet op en konden we drie minuten te laat alsnog de bus betreden. Een vier uur durende rit in de bus met een vloekende en tierende chauffeur bracht ons op onze volgende bestemming: Sydney, een donders mooie stad!

Wat voor velen van jullie misschien onbekend is, is dat ieder half jaar zich een ritueel in mijn mond afspeelt; zo ook maandag. Het ijzeren draad, gevestigd achter de tanden van mijn bovenkaak, ontdoet zich van mijn gebit en besluit een ontdekkingstocht naar mijn tandvlees te nemen. Gelukkig zijn er in Sydney ook tandartsen met potjes lijm en voor 50 piek zat meneer Spalk weer stevig gevestigd op zijn oude positie. Na deze enerverende gebeurtenis namen we de benenwagen richting de welbekende Harbour Bridge en het Opera House. Aangezien het Opera House van bovenaf een stuk indrukwekkender schijnt te zijn, gingen we het dichtstbijzijnde hoge gebouw in en liepen we stoïcijns langs de receptie, richting de liften. Helaas riep poortwachtermeneer ons terug. Na drie van deze pogingen besloten we het voorlopig op te geven en een dutje te doen in de Royal Botanic Gardens.

Dinsdag zijn we per trein naar Katooomba gereisd. Vanuit hier hebben we twee dagwandelingen gemaakt door de bossen, langs afgronden en onder watervalletjes van de Blue Mountains. Om onze dorms enigszins ‘slaapbaar’ te houden, hebben we onze schoenen deze keer te luchten gezet bij een open raam. Dit in tegenstelling tot een paar weken geleden, toen Arjan’s schoenen plots in een plastic zak waren geknupt door een dormgenoot, die de geur van een combinatie van nat gras, modder, bezwete voeten en ongewassen teennagels niet zo kon waarderen.

Ondertussen zit al meer dan de helft van onze trip erop. Het koken gaat steeds gemakkelijker, al heeft Arjan soms nog de behoefte om theedoeken in de fik te zetten. Vandaag is bestempeld tot chill-dag, morgen nog een beestachtige wandeling door de Blue Mountains en zaterdag terug naar Sydney om een potje te gaan stappen!

6 reacties op “Over de helft – dag 93”

 1. Van Hanny:

  Hallo Boys,

  Lijkt me inderdaad een geweldige stad Big Sydney!,
  Jullie belevenissen zijn prachtig geschreven!
  Nog een fijne andere helft, geniet!!!!
  (Kees zoekt nog een kok!) haha
  groetjes Hanny

  Geplaatst op 10. mei, 2012 om 13:02 #
  • Van Rob:

   Haha, dankjewel! Ik ben al een heuse schnitzelbakker en Arjan kan puike rijstgerechten op tafel toveren, dus bij terugkomst zullen we wel solliciteren! ;)

   Geplaatst op 11. mei, 2012 om 13:05 #
 2. Van Mathijs en francisca:

  Blijft top jullie verhalen te volgen. Ook prachtige kiekjes, wel handig dat jullie bij terugkomst weinig verhalen meer hoeven te vertellen. Het is eerder andersom dat jullie bijgepraat moeten worden over het leven in nederland ;)

  We moet ff snel een keer skypen, facetimen of andere belangrijke dingen doen.. Veel plezier!
  En Rob laat per mail even weten aan Francisca wanneer een Skype sessie het beste gaat lukken.

  Latersss

  Geplaatst op 10. mei, 2012 om 21:46 #
  • Van Rob:

   Ideaal inderdaad! Hoef ik niemand meer wat te vertellen, maar kan ik ze gewoon door verwijzen naar onze website! Gelukkig zijn er altijd nog verhalen die, in verband met censuur, het blog niet halen! ;)

   Ik heb je vrouw gemaild, dus moet goed komen!

   PS. Gefeliciteerd met jullie half-jaar-jubileum! :D

   Geplaatst op 11. mei, 2012 om 13:12 #
 3. Van Marcel:

  Wel relaxed dat jullie die hoogleraar tegenkwamen hoor! Dan gaat dat Canberra nog een beetje leven… Anders blijft het wel een saaie stad idd! Stappen in Sydney moet beter lukken:)

  Jij moet wel heel moe zijn geweest als je daar op dat bankje zo in slaap valt Arjan… Of noemen ze dat lui?!

  Enjoy the other half!

  Geplaatst op 11. mei, 2012 om 07:09 #
 4. Van Remco:

  Ha mannen,

  Canberra hadden ze beter canboring kunnen noemen he, maar ja, je moet er even geweest zijn…

  Nu Sydney bevalt goed dus? Mooie stad he? Echt een aanradertje is een keer op een warme avond een film kijken in die open lucht bios in het park. In welk hostel zitten jullie nu?

  Adios!
  PS: @Arjan, donderdag facetimen?

  Geplaatst op 13. mei, 2012 om 21:23 #